woensdag 15 juli 2009

Het is altijd laat

Vandaag hebben we de theorietoets vertaald. Dit vertaalwerk staat erom bekend altijd tot diep in de nacht te duren, maar dit jaar verliep alles uiterst voorspoedig. Toch was het al ver na middernacht toen de Nederlandse delegatie de juryruimte verliet. We hebben goed ons best gedaan om de vertaling zo goed mogelijk te maken, zodat onze leerlingen optimaal kunnen presteren.
Ver na middernacht klinkt dan wel laat, eigenlijk was het voor olympiadebegrippen nog vroeg. Maar ook hier bestond een oplossing voor: sake. Tijdens ons uitstapje naar Nikko en enkele andere bezienswaardigheden hebben veel mensen van de mogelijkheid gebruik gemaakt om een beetje te shoppen, wat vanavond weer erg goed van pas kwam om te vieren dat we zo vroeg klaar waren en... je raad het al.
Ik denk dat dit een van de dingen was waar ik echt naar uitzag: de knusse gezelligheid van de IBO familie (na een paar dagen is het dat echt!), intieme gesprekken diep in de nacht. Het geeft toch een heel bijzonder gevoel: zo samen zijn met mensen van over de hele wereld en als vrienden op de bank zitten. Tijdens de openingsceremonie werd er wijs gesproken over de waarde van samenwerking van en vriendschap, maar je zult het zelf waar moeten maken. Vandaag was een goed voorbeeld van dat het kan en een goed voorbeeld van hoe fijn het is!

Nippon wa, domo arigato gozaimasu! (Japan, bedankt!)

zondag 12 juli 2009

IBO 2009 van start

Voor de vier beste Biologie Olympisten van Nederland is het de komende week bijzonder spannend, want zij vertegenwoordigen ons land op de Internationale Biologie Olympiade!

Eergisteren zijn Jelle Zijlstra, Danique van Vliet, Philip Will en Leonie van Steijn samen met de begeleiders Ange Taminiau en Eva Deinum en hun mascotte Geertuide van Scheveningen (en kleine Schanulleke hier ook bij) naar Japan vertrokken.
Opperhoofd Hans Morélis was al eerder vertrokken naar Japen voor andere zaken.


De groep wachtend op Schiphol

Het was wederom een mooi gezicht: dat kleine groepje mensen op Schiphol dat staat te wachten op wat er allemaal komen gaat, misschien nerveus, misschien nog met een klein gevoel van ongeloof, maar in ieder geval gesteund door ouders en familie.
Misschien nog mooier om te zien, was de reactie van dat groepje mensen op op het verschijnen van een groep van 8 (later 10) Olympisten die zich had verzameld om de IBO-gangers een mentale boost te geven en hen samen met de anderen uit te zwaaien en succes te wensen.


De Japan-gangers


Een groepsknuffel als afscheid

We hebben de IBO-ers o.a. een zak drop meegegeven en twee stroopwafels, zodat ze in het verre Japan de andere deelnemers letterlijk kunnen laten proeven van de Nederlandse cultuur.

Ik hoop dat het Nederlandse team dit jaar net zoveel succes heeft als voorgaande jaren en dat er weer 4 medailles worden binnengesleept, misschien weer eens een gouden!

maandag 15 juni 2009

Een volgende update

Inmiddels zijn we over de helft van de week heen en hebben de Olympisten zojuist één van de zwaardere toets-sessies achter de rug. Tijd om even een paar dagen terug te kijken met mooie momenten, foto's en een aantal stukjes geschreven door de Olympisten zelf.

Na de dissectie op donderdag was het vrijdagochtend tijd voor het afronden van het microbiologiepracticum. Iedereen moest aan de slag met microscopen om hun bacteriën te tellen. Dit practicum werd afgesloten met een toets.




Een stukje verslag geschreven door Philip:

Het was bekend gemaakt dat komende woensdag een toets kwam over het herkennen van 40 planten in 400 seconden, dus toen we voor de tweede keer deze week onderweg waren naar het laboratorium voor microbiologie werd er af en aan gesleept met grassen en bloemen die in volle vaart van de kant van de weg geplukt waren. Het middelpunt van deze chaos waren de begeleiders, die gevraagd werden van de halfkale stengels even snel te zeggen wat de soort- en familienaam waren.


In de middag was het tijd voor een college over moderne genetica. Woorden als epigenetische variatie, chiasmata, crossing-over en cis en trans allelen moesten in rap tempo worden opgenomen, want na het college volgde onmiddelijk een pittige toets.



De dag werd afgesloten met wederom een lekkere maaltijd (Afrikaans, mét sprinkhanen) en een ontspannend potje volleybal.





(meer volgt later ...)

vrijdag 12 juni 2009

Meer foto's




De tweede dag stond in het teken van een college over bouwplannen van dieren en het snijpracticum. De foto's spreken eigenlijk voor zich...



donderdag 11 juni 2009

Het einde van dag 1, het begin van een nieuwe.

Allereerst, voor alle oud-Olympisten die deze blog volgen, de Olympisten van dit jaar is gezegd aan hun ouders door te geven dat deze blog bestaat. :)

Het weer is voor een gemiddelde Olympiadeweek een beetje tegenvallend. Het regent vaak, dus het struinen door de bermen en het plukken van allerlei planten blijft nog een beetje achter en na iedere fietstocht moet iedereen eerst een beetje opdrogen. Helaas natuurlijk, maar volgens de weerberichten zal het in ieder geval op zaterdag mooi genoeg weer zijn om te barbecueën.

Om de eerste dag van de Olympiade nog wat duidelijker in beeld te brengen is hier een aantal foto's:


Het college over Microbiologie door Gosse Schraa. De Olympisten luisteren aandachtig!



Alle Olympisten op het bordes van het microbiologiegebouw tijdens de lunch.



's Middags volgde het practicum het college uit de ochtend op. Er werd druk gewerkt met pipetten en bacterieculturen en dat alles steriel.

Aan het einde van de dag was er nog de eerste maaltijd verzorgd door de oud-Olympistische kookploeg 'Het Zwoele Zwijn'. De traditioneel Thaise maaltijd was bijzonder smakelijk en uitgebreid. Dat belooft wat voor de komende dagen!

Vandaag is de tweede dag van de Olympiade en de Olympisten zitten inmiddels te luisteren naar een college over de taxonomie en bouwplannen van de dieren. Begrippen als kiembladen, coeloom en oermond vliegen in het rond. Het college wordt steeds na enkele diergroepen afgewisseld met het kijken naar preparaten van sponzen, poliepen en later ook weekdieren en gewervelden.

Vanmiddag is het tijd voor een van de leukste onderdelen van de Olympiade: het snijpracticum.

We houden je op de hoogte!

woensdag 10 juni 2009

Een spontaan bonuscollege

De kop is eraf. Vanochtend verzamelden zich 20 olympisten + begeleiding in de Barg. Na een korte introductie sprongen we snel op de fiets, om vooral niet te laat te komen bij het eerste college. Iets te snel eigenlijk... Door een spontane tijdsmutatie in een of meerdere hoofden waren we netjes op tijd om een half uur te vroeg te beginnen.

Een half uur verveling? Echt niet!
Om te beginnen zit er, net als vorig jaar, weer een nest torenvalken tegen de muur. Vanochtend zat er zelfs een buiten op het gras, te tonen hoe mooi hij wel niet is.
Uniek voor dit jaar echter, is het bonuscollege van Sonja. Ze doet een master aan de designacademie in Eindhoven is voor een stage hier op het lab. De link tussen mode en microbiologie? Sonja kan er vanalles over vertellen. Ooit stilgestaan bij de praktische problemen bij het gieten en gebruiken van een mens grote agar gel?

Als alle vragen beantwoord zijn en het licht weer aangaat is ondertussen wel half twaalf en kan het eerste serieuze college beginnen: microbiologie door Gosse Schraa.

dinsdag 9 juni 2009

Morgen gaat het beginnen...

Er is nu nog niet veel bijzonders te melden, want de Olympiade is nog niet begonnen, maar al over ongeveer 12 uur vanaf dit moment barst het spektakel los!

Blijf op deze blog op de hoogte van de bezigheden van de Olympisten in Wageningen. Er komen stukjes tekst te staan (hopelijk minstens één per dag) en ook veel foto's! Dichterbij kun je niet komen (tenzij je meedoet of meehelpt natuurlijk)

Ik wil bij deze in ieder geval alle deelnemers heel veel succes wensen en (cliché) dat de beste vier mogen winnen!